Tози сайт е в тестова версия.
Libro.bg - Първата Българска платформа за самопубликуване на електронни книги
Влез в профила си: Вход | Регистрация | en

Списание 8 - брой 12/2011

Списание 8 - брой 12/2011

 
(5 гласа)

Списание 8, брой 12/2011 г.

Преди Големия взрив
Тема на броя
От Георги Караманев

Защо има толкова много галактики и толкова малко антиматерия? Защо никой не може да обясни квантовата гравитация?
Тези и още много основни въпроси пред днешната физика си задал руският академик Дмитрий Ширков. И решил да види как ще изглеждат нещата, ако приложи една на пръв поглед ужасно странна хипотеза – че на микрониво Вселената е едномерна. Всички физични изчисления паснали като 2 + 2 = 4! После в изследванията се включил и българският му колега д-р Пламен Физиев и двамата заедно дават първото научно предположение за това как е изглеждала Вселената преди Големия взрив.

Да бръкнеш в контакта
От Мария Бончева

Двама лечители от Бали лекуват с 220 волта електричество. И това не само не ги наранява, а напротив – прави ги по-силни. Добре познатият на читателите Тора „свети“ с цели 1000 волта! Изумително, нали? Не правете това у дома си...
Какви резултати постигат двамата лечители и какви възможни обяснения дава науката на изумителното явление - четете в декемврийския брой на Списание 8.

Камък за пиене
От Мария Георгиева

Родопският минерал клиноптилолит прочиства тялото. На клетъчно ниво той „гони“ тежките метали и дори радиацията. Облекчава диабета, помага при изключително широк кръг от здравословни проблеми. Признава го и медицината. Предлагаме ви хапка камък за здраве. Рецепти и съвети как да използвате възможностите на клиноптилолита и дори указания как сами да го намерите и приготвите за употреба.

2012: Поредна или последна
От доц. Васил Умленски

За 2012-а и края на света напоследък се говори и пише много. Хипотезите за края на света и пророчествата на маите са навсякъде по медиите. Ние обаче решихме да помолим известния астроном доц. Васил Умленски да ни даде безпристрастния поглед на науката към това възможно ли е наистина да има унищожителен за човечеството катаклизъм.

Отец Евсевий: Бог дава молитвени формули и за нелечимото

От Ганета Сагова

Отец Евсевий е безсребърник и целител. Именно той е човекът, който помогна за освобождаването на българските медици от Либия и пленените в Судан пилоти. В навечерието на Рождество какво по-хубаво от това да дадем думата на един човек, у когото вярата е в истинския си и неподправен вид.

Кондор, устремен към слънцето
От Румяна Николова и Николай Генов

За Мачу Пикчу е чувал всеки. Магнетичният, магически град на древните инки впечатлява с внушителната си архитектура, автентичната красота и многобройните си загадки. Представяме ви разказа от първо лице и уловеното в обектива на двама пътешественици, добре познати на читателите.

Озонотерапия: лечение на ХХІ в.
От д-р Георги Петрешковски и д-р Светослав Славчев

Когато холандският доктор Мартинус ван Марум случайно открил озона през далечната 1785 г., дори не подозирал колко полезно нещо е сторил. Защото през последните векове озонотерапията се превръща в истински хит. Вкарването на веществото в тялото доказано помага при редица неврологични проблеми, облекчава болката и намира още нови и нови приложения.

Объл дом
От Георги Караманев

След като почти всичко важно за човека е сферично - утробата, главата, дори планетата ни, защо ли живеем в домове с толкова много ъгли? Този въпрос си задава строителният инженер Милен Дечков и дава съвсем различно предложение. Изобретателят е създал проекти за уникални сферични къщи, които ще са много по-екологични, няма да имат нужда от пари за отопление, евтини и лесни за монтаж.

Между капките
От Георги Караманев

Поредната спирка от проекта "По нови пътеки с Opel" са Крушунските водопади. Живописното място предлага невероятна красота. Но освен нея, ние първи ви предлагаме и една съвсем различна гледна точка - как започва всичко. Откъде тръгва водата, за да се превърне в изящната природна скулптора, посещавана от хиляди българи всяка година.

Луди, луди жаби
От Димитър Йорданов

Замисляли ли сте се защо в приказките толкова често жабите имат свойството да се превръщат в принцове? Всъщност още древните народи са обожествявали квакащите създания и са им приписвали какви ли не невероятна умения. А те самите са си достатъчно невероятни - знаете ли например, че преглъщат с помощта на... очите си?

Не на труповете в училище!
От Георги Караманев

Новата инициатива на Списание 8 е насочена към класните стаи. Според нас не е добра идея децата да учат зоология, гледайки мъчително препарирани животни или трупове, накиснати във формалин. Та нали по този начин се възпитава след това екологичното им мислене и уважението им към всички живи твари?! Затова предлагаме различен подход - на снимка или видео може да се види същото, много по-атрактивно и без да се налага животното да бъде убивано.

3.50 лв е-списание Абонирай се
Вземи 1 брой

Изтегли Откъс


 • Наличен формат: PDF
 • Защита: DRM
 • Съвместимост: всички устройства за ел.книги, с изключениe на Amazon Kindle.
  Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

  Известно изключение има за Amazon Kindle. На таблетите Kindle Fire може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

  Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран - Kindle Touch, Kindle Keyboard и Kindle Simple, поради факта, че това е против политиката на Amazon.com.
 • Печатнo списание: 3.96 лв
 • Спестявате с е-списание: 12%

Още за избраното списание

Детайли за списанието :
Издател: Списание 8
Година: 2011
Страници: 117
ISSN: 977-131-365-000-8-12
Поредица: Списание 8

Ревю

Списание 8 е българско научнопопулярно списание, което продължава духа и традициите на любимото на поколения българи сп. "Космос", излизало от 1962 г. до 90-те години на ХХ в. Представя популярна и задълбочена информация за науката, природата, алтернативната медицина, древната история и неочакваното, като с акцент и приоритет са откритията и новините от България, или свързани с хората в страната. Излиза на 8-и всеки месец.

 

Коментари от потребители:


×