Tози сайт е в тестова версия.
Libro.bg - Първата Българска платформа за самопубликуване на електронни книги
Влез в профила си: Вход | Регистрация | en
 • 10.50 лв.3 месеца
 • 17.50 лв.6 месеца
 • 35.00 лв.1 Година
 • Списание 8

  Последни броеве

  • е-Списание Списание 8 - брой 7/2014
  • е-Списание Списание 8 - брой 6/2014
  • е-Списание Списание 8 - брой 5/2014
  • е-Списание Списание 8 - брой 4/2014
  • е-Списание Списание 8 - брой 3/2014
  • е-Списание Списание 8 - брой 2/2014

  Списание 8

   

  Списание 8 е българско научнопопулярно списание, което продължава духа и традициите на любимото на поколения българи сп. "Космос", излизало от 1962 г. до 90-те години на ХХ в. Представя популярна и задълбочена информация за науката, природата, алтернативната медицина, древната история и неочакваното, като с акцент и приоритет са откритията и новините от България, или свързани с хората в страната. Излиза на 8-и всеки месец.

   

  Списание 8 - брой 7/2014

  MONEYпулации
  Влияе ли ни 25-ият кадър?
  Тема на броя
  От Християна Драгостинова, Катерина Борисова и Георги Караманев


  25-ият кадър, отричан от много специалисти, работи! Това показа журналистически експеримент на Списание 8. 32-ма наши читатели се включиха в уникален опит, чиито резултати и организация представяме подробно във водещата тема на юлския брой. Гостите ни бяха поканени да гледат и оценят в подробни въпросници поредица от рекламни блокове. Без те да подозират обаче, допълнителните кадри, добавени за 1/25 от секундата в някои от клиповете, успяха да повлияят върху начина, по който ни отговориха. Експериментът ни бе подготвен със съдействието на психолози и дава много изводи, които ще ви оставим да разтълкувате сами.
  Скритият 25-и кадър вълнува психолозите откакто киното се превръща в масово изкуство. При него в лентата се добавя изображение, което зрителят не вижда, а се твърди, че му влияе по много начини. Някои изследвания отхвърлят ефекта му, но въпреки това подпраговите манипулации, сред които попада и прословутият 25-и кадър, са изрично забранени в законодателствата на много държави.
  Решихме сами да проверим дали и как работи манипулацията в уникален експеримент, който дълго ще се помни. Преди това ще се заровим подробно в историята на спорното изображение, а също и в аргументите на учените, които отричат неговото влияние. В допълнение: представяме ви някои от най-разпространените логически „хватки”, използвани за манипулиране - в общественото пространство, в политиката, в рекламата. Предлагаме ви четиво, задължително за всеки, който не иска да попада в капана на манипулацията.

  Ватански песни
  От Ганета Сагова

  Ватанският според Петър Дънов е най-древният език на човечеството, от който произлизат един по един всички останали. На него Учителя създава и оставя на последователите си поредица от песни и формули, които лекуват и помагат в трудни ситуации. Точно 150 години след рождението на Петър Дънов ви представяме неговите ватански песни, както и няколко невероятни истории, разказващи как те са успели да променят обстоятелствата в най-подходящия момент.

  Златният зъб
  От проф. Диана Гергова

  Когато от земята се показва парче кост със злато около него, това не учудва археолозите. Изненадата идва, щом става ясно, че това е зъб със златна коронка. Коронката е на 2400 години! Такава се открива за първи път в тракийски контекст – в царския некропол на гетите в археологическия резерват „Сборяново“. Оказва се, че гетите са били изкусни зъболекари. Откритието е на екипа на известната археоложка проф. Диана Гергова, която го представя подробно на страниците на Списание 8. Тя разказва и за друга уникална находка на нейния екип - първата двукола колесница (бига), намерена в земите на траките. За техните биги се знае от антични текстове и изображения, но досега археолозите не бяха попадали на истинска.

  Печатът на раждането
  От Женя Милчева

  Раждането ни – когато от сигурната среда на утробата тръгваме към белия свят и за първи път се сблъскваме с него - е изключително важно според психолозите. От него зависи дали ще сме борбени, или хрисими, дали ще гледаме позитивно на света, или за нас той винаги ще е оцветен в тъмни краски. Как сме се родили, оказва влияние на целия ни живот. Много черти от характера си бихме могли да обясним с това, което се е случвало, докато сме напускали майчината утроба.

  Обикновени герои
  В тъмнината още по-ярко блести светлият пример. Наводненията в Североизточна България оставиха ужасяващи щети, но и чудесни примери за някои позабравени качества на българите – съпричастност, жертвоготовност, безкористност, трудолюбие. Представяме ви няколко вдъхновяващи истории на доброволци, включили се в битката с последиците от природния катаклизъм.

  А сега накъДЕ?
  От Георги Караманев
  Щом достигне разумна височина, всеки човек спира да расте. Продължава да се развива, но не и на ръст. Време е да вземем този пример и за икономиката и ежедневието си, съветва ново течение, което добива все по-голяма популярност. Degrowth, или обратният растеж, ни показва защо е дошъл моментът да излезем от черупката на консуматорското общество и на базата на разумните въпроси да се научим да живеем, съхранявайки Земята за следващите поколения.

  Въглен тлее в Ъглен
  От Георги Караманев

  Колоритното луковитско село посреща гостите си с лъчезарни пейзажи, пъстро минало и невероятна палитра от днешни обитатели. Представяме ви единственото селище у нас, започващо с буквата Ъ, скрито по ъглите на виещата се Вит, и неговата агора – Пацовската дуда. Те ще ви накарат да ви се прииска и сами да се докоснете до тях.

  Дует за охра и синьо
  От Емил Данаилов

  В Тунис морето и пустинята улавят четките, за да създадат своята живопис, изпълваща всички сетива. Журналистът и пътешественик Емил Данаилов ни кани на поетично пътуване от средиземноморската бохемска перла Сиди Бу Саид към безбрежността на пустинята и културата на местните народи.

  Звезди на земята
  От д-р Светослав Славчев

  Златото, среброто и скъпоценните камъни омагьосват сетивата ни. Но се оказва, че могат да правят същото и с тялото ни, подпомагайки го в битката с редица здравословни проблеми. Историята на лечението с бижута е стара като света, а днешната наука обяснява влиянието им с помощта и на нанотехнологиите. Научете се и вие да превръщате бижутата в лечебни предмети!

  Морско колело
  От Петър Гаврилов

  В последния късен пролетен миг се отправяме към все още незапълнените с туристи плажове на Северното Черноморие. Идеалните „две в едно“ на хубавата почивка - море и велосипеди, тук си подават ръце с идеята за една различна ваканция, която споделяме с вас.

        

  Абонирай се
  Вземи новия брой
  Цена на новия брой: 3.50 лв.

  Aбонамент за 1 Година: 35.00 лв. (12 броя. Спестявате 17% от цената на брой)  • Наличен формат: PDF
  • Защита: DRM
  • Съвместимост: всички устройства за ел.книги, с изключениe на Amazon Kindle.
   Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

   Известно изключение има за Amazon Kindle. На таблетите Kindle Fire може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

   Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран - Kindle Touch, Kindle Keyboard и Kindle Simple, поради факта, че това е против политиката на Amazon.com.

  ×