Tози сайт е в тестова версия.
Libro.bg - Първата Българска платформа за самопубликуване на електронни книги
Влез в профила си: Вход | Регистрация | en
  • 32.00 лв.1 Година
  • Меню

    Последни броеве

    • е-Списание Меню - брой 74/2014
    • е-Списание Меню - брой 73/2014
    • е-Списание Меню - брой 72/2013
    • е-Списание Меню - брой 71/2013
    • е-Списание Меню - брой 70/2013
    • е-Списание Меню - брой 69/2013

    Меню

     

    Храната е основата, върху която градим всичко. Да, тя поддържа физическото съ-
    ществуване на човека, но далеч надхвърля ролята на биологично гориво. За нас, в спи-
    сание „Меню“, храната е общуване и ритуал, вековна култура и акт на творчество,
    естетика и интелектуално предизвикателство.

    Храната трябва да е вкусна и да доставя удоволствие. Пълноценните ястия – при-
    готвени с качествени съставки, с щадящи продуктите техники и умело подправени,
    са апетитни, те носят наслада, приятни мигове, хубаво настроение и радост от
    живота.

    Едновременно с това храната изгражда организма ни, настроението ни, здравето
    ни. Хипократ е казал, че лекарството трябва да е храна, а храната - лекарство.
    Всички рецепти в списанието ни са здравословни и балансирани, затова и те не са
    специално обозначени като такива.

    В нашите рецепти няма да видите калории. Уверени сме, че читателите ни имат
    специално отношение към кулинарията и правилна преценка за количествата на хра-
    ната си. Мярката е съществен елемент от правилното хранене и добрия начин на
    живот.

    Съчетаването на храната с качествено вино в умерени количества допринася не
    само за удоволствието от вкуса и от съпреживяването, но и за едно още по-здра-
    вословно хранене. Феноменът на средиземноморската диета е доказателство за
    това. Виното, тази древна напитка на боговете, е съвършеният партньор на вкус-
    ната храна.

    Всички рецепти в списание „Меню“ са приготвени от шеф-готвач Ивелина Иванова,
    опитани са от екипа ни и са снимани от нашите фотографи. Изключение правят
    творенията на нашите гости, които също са пробвани и снимани от „Меню“, освен
    ако изрично не е указано друго. Гарантираме, че ако следвате точно рецептите, ще
    получите желания резултат. Но също така можете да ги разглеждате само като
    идеи и смело да експериментирате на тяхната основа - творчеството в кухнята
    доставя голяма радост.

    В някои от рецептите предлагаме да се използват съставки от конкретни марки.
    Това е предпочитан и желан от рекламодатели и партньори подход да рекламират
    своите продукти. „Меню“ гарантира, че въпросният продукт е подходящ за ястие-
    то и резултатът ще е добър, но предлаганата марка винаги има алтернатива по
    преценка на читателите.

    Категорично се обявяваме против бързото хранене в популярния му съвременен
    градски смисъл. Но приемаме необходимостта в динамичния ни живот да се при-
    готвя „нещо за хапване“ сравнително бързо. Ето защо предлагаме „бързи рецепти“
    и ястия с „пет продукта“ - те не отнемат много време и усилия, а са пълноценна и
    вкусна храна. Сандвичите също са полезни, когато са приготвени с добри продукти
    и балансирани съставки.

    Тъй като приемаме и уважаваме всички начини на хранене, предлагаме рецепти как-
    то за вегани и всички видове вегетарианци, така и за хората, които ядат месо.
    Крайностите са ни чужди и вярваме, че всички тези системи могат да осигуряват
    както балансирано и пълноценно хранене, така и удоволствие от яденето.

    Безкрайно разнообразен е светът на храната и храненето и ние го разглеждаме и
    харесваме в цялата му многоликост. Предлагаме идеи за ястия от всички кухни по
    света – национални или регионални. Българската кухня е богата и интересна - тя
    е част от балканската и европейската кулинария. В „Меню“ се отнасяме с интерес
    и респект към родната ни традиция и се стараем да откриваме позабравени регио-
    нални рецепти или продукти. Но шовинизмът не ни е присъщ и вярваме, че хората по
    цялата Земя предлагат интересни продукти и вкусни комбинации с тях.

    От друга страна, насърчаваме използването на местни продукти и често ги пред-
    лагаме като заместители на чуждоземни - за нас има значение колко километра е
    изминал един продукт, преди да се появи в чинията ни.

    Тайната на добрата храна е в продуктите. Без качествени продукти няма вкусна
    и полезна храна. Борим се за свят, в който храната ни е от свежи, чисти, сезонни,
    местни, автентични продукти, пълни със силата, ароматите и вкуса на една съх-
    ранена природа.

    Устойчивото развитие е важна част от философията на „Меню“ за храната, хра-
    ненето и продуктите. Дълбоко уважаваме и пишем за онези производители, които
    са се посветили на мисията да осигуряват на хората екологично чисти продукти с
    истински вкус.

    Природата и нейните дарове са най-голямото ни богатство. Списание „Меню“ вече
    се печата на рециклирана хартия - това е нашият скромен принос за опазването
    на планетата ни.

    Вярваме, че е нужно в света да се наложи справедливост за хората, които произ-
    веждат храна. Затова подкрепяме организацията и продуктите на „справедливата
    търговия“ Fair Trade.

    В „Меню“ сме и за пълноценното оползотворяване на храната, против безотговор-
    ното й изхвърляне и за създаването на хранителни банки, осигуряващи качествена
    храна на огромен брой нуждаещи се от нея.

    Заставаме и зад международното движение Slow Food заради усилията му да пре-
    открие и възроди автентични местни продукти, сортове и породи по цял свят и да
    съхрани агро-гастрономическото биоразнообразие на планетата ни.

    Философията ни за храната и природата прозира винаги през рецептите на на-
    шите страници в МЕНЮ У ДОМА и е лайтмотив на материалите ни в секцията
    ЗА ХРАНАТА.

    Меню - брой 74/2014

    Всяка пролет в българското готварско съзнание се върти около два големи празника - Великден и Гергьовден. Традиционно и двата са свързани с езическия цикъл на живот, смърт и прераждане и за да разкрият тази позиция се нуждаят от свещена жертва. И двата случая това е агнето. Вековете на спазване на този мистичен код са довели и до създаването на твърди кулинарни знания за приготвянето на агнешкото. Ние пък ви предлагаме да разчупите кухненския канон.

    Като стана дума за мистика – няма по-магична българска планина от Странджа. И дори да забравим за всички оброчища и светилища, храната, която се приготвя там е пълна със сила и древни знания.

    В този брой Ан Фам ще ви заведе да похапнете в родната Виетнам, а Марина Караконова с помощта на шеф-готвача Кристиан Грасо разказва за най-известната италианска кулинарна традиция – тосканската.

    Нашият шеф-готвач Ивелина Иванова за поредн път е сътворила и приготвила многобройни рецепти – за вкусни салата, десерти с какао, ефектни великденски сладки, пухкави бриоши за закуска и какво ли още не.

    Абонирай се
    Вземи новия брой
    Цена на новия брой: 4.00 лв.

    Aбонамент за 1 Година: 32.00 лв. (10 броя. Спестявате 20% от цената на брой)



    • Наличен формат: PDF
    • Защита: DRM
    • Съвместимост: всички устройства за ел.книги, с изключениe на Amazon Kindle.
      Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

      Известно изключение има за Amazon Kindle. На таблетите Kindle Fire може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

      Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран - Kindle Touch, Kindle Keyboard и Kindle Simple, поради факта, че това е против политиката на Amazon.com.

    ×